Faalangst

Ervaren faalangstinstructeur

Bijna iedereen is zenuwachtig voor een examen. Dat is gelukkig heel normaal. Dit wordt ook wel gezonde spanning genoemd en het kan je juist prikkelen om goed te presteren. Je bent scherp door de adrenaline. Sommige mensen zijn extreem zenuwachtig, maar dat hoeft geen faalangst te zijn.

Faalangst is, zoals het woord al zegt, letterlijk de angst om te falen, tekort te schieten of om aan bepaalde verwachtingen van jezelf of anderen niet te kunnen voldoen.

We spreken pas van faalangst voor het rijexamen als je onder druk bezwijkt. Bijvoorbeeld door een black-out, of door fouten die je tijdens je rijlessen nooit maakte.

Er is geen sprake van faalangst als je zenuwachtig bent omdat je te weinig lessen heb gevolgd of slecht bent voorbereidt op het examen. Of dat de examinator niet aardig is.

Op internet vindt je veel informatie over faalangst, onder andere op de volgende websites www.faalangst.nl of www.123test.nl/faalangst. Op deze laatste site vindt je een test die meet of je hieraan lijdt; en wat je er dan aan kunt doen. Het advies is dan ook om genoeg aandacht te besteden aan het vinden van een goede rijschool en rijinstructeur.

Bij Autorijschool Il Primo vind je een gecertificeerd faalangst instructeur!

Speciaal rijexamen ontwikkeld

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ongeveer vijf procent van de leerlingen, die in het reguliere schoolonderwijs zakt voor het afsluitende examen, lijdt aan faalangst. Dat zou voor het rijexamen betekenen dat er jaarlijks ongeveer 21.000 (bron CBR) kandidaten zakken, vanwege hun ongezonde angst voor het rijexamen. De overheid vindt dit te veel en vroeg het CBR een speciaal rijexamen te ontwikkelen. Dit is er dus ook gekomen en daar kun je uiteraard gebruik van maken.

Zo gaat het faalangstexamen

Kan ik zelf iets doen aan faalangst?

Het antwoord is simpel: jazeker
Je kunt o.a. gebruik maken van een ademhalingstechniek:

  1. Ga op je rug liggen op je bed, de bank of de vloer en zorg dat je prettig ligt.
  2. Leg je hand op je buik en adem langzaam in door je neus. Gaat je hand omhoog? Zo niet, dan adem je niet door je buik, maar via je borst. Controleer dat door je hand op je borst te leggen en nogmaals in te ademen.
  3. Leg nu je hand weer op je buik.
  4. Adem nu vier tellen langzaam in door je neus en stel je voor dat je buik een ballon is die zich vult met lucht. Als het goed is, gaat de hand die op je buik ligt, nu wel omhoog.
  5. Houd je adem een seconde vast en adem dan langzaam uit door je mond. Ook dat duurt vier tellen.
  6. Na het uitademen wacht je een tel voordat je weer begint met vier tellen inademen.

Als je deze oefening regelmatig zo’n vijf minuten doet en tijdens je dagelijkse bezigheden ook af en toe oplet dat je op deze manier ademt, wordt de buikademhaling uiteindelijk een tweede natuur.

Tevens kun je bij Autorijschool Il Primo terecht voor rijangst en ADHD.

Meer informatie? Wij bellen jou!